Як перевірити польське запрошення та роботодавця?

Щоб поїхати на роботу у Польщу, вам потрібно відкрити робочу візу, а щоб відкрити візу вам необхідне запрошення від роботодавця. І ось тут настає проблема – як перевірити запрошення, щоб не отримати відмову за підробку. Щоб це перевірити простому українцеві, можна скористатися інтернетом. Отримати справжні відомості про державну реєстрацію польського працедавця можна тільки на Державних сайтах Польщі, в той час, як ніякі інші бази даних, що належать приватним фірмам, не гарантують наявності актуальної інформації. 

Основні польські установи та їх сайти: 

Główny Urząd Statystyczny (REGON, NIP, KRS) – єдиний державний реєстр юридичних осіб, господарських/господарюючих суб’єктів – stat.gov.plKrajowy Rejestr Sądowy – державний судовий реєстр. Тут можна відстежити діяльність фірми, якщо у фірми проблеми із законом, вона потрапляє в список фірм порушників і це відображено на сайті Ministerstwa Sprawiedliwości (Міністерство юстиції) – ms.gov.plCentralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej – центральний реєстр і інформація про господарську діяльність. Тут можна перевірити підприємця (działalność gospodarcza) або просте товариство (spółka cywilna) – ceidg.gov.plKrajowy Rejestr Agencji Zatrudnienia (KRAZ) – реєстр всіх діючих роботодавців і агентств працевлаштування. Якщо запрошення запропоноване польським агентством праці, то агенство має бути в базі kraz.praca.gov.pl 

Для перевірки роботодавця Вам достатньо знати NIP або REGON.  

NIP (ідентифікаційний податковий номер) 

10-значний номер, який ідентифікує платника податків, необхідний для здійснення податкової звітності. NIP повинна мати кожна людина або фірма, яка підлягає оподаткуванню на території Польщі. 

Цей номер надає Податкове управління (Urząd Skarbowy) за місцем проживання.  

REGON (Rejestr Gospodarki Narodowej/Реєстр народного господарства) 

Національний Офіційний реєстр суб’єктів народного господарства. Під поняттям REGON також мається на увазі номер REGON, 9-значний цифровий номер, який виданий статистичними оператором (номер у реєстрі).  

Як перевірити запрошення?

stat.gov.pl 

Перевірити роботодавця на сайті stat.gov.pl не складе ніяких труднощів. Потрібно тільки ввести один з наявних параметрів – REGON, NIP, KRS, і ви отримаєте інформацію про майбутнього роботодавця.  

ms.gov.pl  

На сторінці, що з’явилася, слід заповнити пошукову форму, щоб перевірити роботодавця досить знати його назву, NIP або REGON. 

Поставте галочку в квадраті навпроти напису Przedsiębiorcy, якщо хочете перевірити ТОВ, АТ або інші комерційні організації. Другий квадрат (Stowarzyszenia, inne organizacje społ i zawodowe, fundacje, ZOZ) відноситься до некомерційних і державних організацій).У полі Nazwa: впишіть найменування фірми без організаційно-правової форми. Замість назви або разом з ним у відповідному полі можна так само вписати номер KRS, NIP і REGON. Крім того, в поле Miejscowość бажано вказати місто реєстрації, тому що польських фірм з однаковою назвою може бути декілька.У полі Kod z obrazka: впишіть капчу (код з картинки).Щоб розпочати пошук, натисни кнопку Szukaj. 

Якщо фірма зареєстрована в Державному Судовому Реєстрі (KRS), то з’явиться таблиця з даними компанії. Якщо було вписано тільки найменування фірми (без номера NIP, REGON або KRS), то може з’явитися таблиця з даними декількох компаній. 

У колонці під номером 1 зазначено номер KRS, під номером 2 – повне найменування компанії, під номером 3 – місто реєстрації, під номером 4 – тип реєстру, під номером 5 – інформація про те, чи є дана польська компанія організацією суспільної користі, під номером 6 – інформація про те, чи знаходитися дана польська компанія в процесі банкрутства, в останній колонці під номером 7 розміщено посилання для переходу на сторінку, з якої можна завантажити електронну виписку з реєстру для польської фірми.  

Щоб перейти за посиланням, необхідно натиснути на слово Wyświetl. Після переходу за посиланням повинна з’явитися сторінка з представленою інформацією і кнопкою для скачування електронної виписки з реєстру (KRS).  

Витяг з реєстру (KRS) містить між іншим інформацію про засновників компанії, органи управління, дату реєстрації компанії, юридичну адресу та ін.  

Так як дані в реєстрі постійно оновлюються, сайт періодично не працює через технічні перерви, проте зазвичай вони не тривають довго. Тому, якщо Ви слідуєте інструкції, але не можете знайти даних, і з’являються повідомлення про технічну перерву (Przerwa techniczna), то слід почекати і продовжити пошук пізніше.